CT Trends

Aditya Dev – The Man Behind India’s Biggest Music Superhits

Aditya Dev Exclusive Interview

Aditya Dev Exclusive Interview:

Question 1 – Of all the songs in the world, which is your favorite ?
Answer – Hume Tumse Pyaar Kitna

Question 2 – Of all your own songs, which is your favorite ?
Answer – Kabhi Jo Baadal Barse

Question 3 – If there was a song or a movie to define your life, what would the title be ?
Answer – Jo Jeeta Wohi Sikandar OR Har Ke Badh Jeet Hai

Question 4 – What are you known for in the music industry ?
Answer – People know me for quick delivery songs

Question 5 – Who is your favorite artist from any industry ?
Answer – Salman Khan. You know he called me randomly one night, and directly told me that he wanted to meet. He had taken my name 6/7 times in radio interviews. I remember I got so many calls after that. My childhood idol talking about me – this is a huge achievement for me.

Question 6 – Who is your favorite singer ?
Answer – R.D. Burman. I love his music. In his age, all composers were colorful, and we all loved their songs. But Burman Ji’s songs feel fresh. I can still connect to them. I’m sure you can too.

Question 7 – What’s your favorite genre of music ?
Answer – I like all genres, but love songs are my favorite. I mean, I am in love, but I feel I am a very clear-hearted person and whatever music I do; I do with my heart. So, it’s only fitting that they are love songs. I have to work, so anything works. I enjoy working with Badshah the most because he connects with the youth. After Kaala Chashma, I also wore a Kaala Chashma. It made me feel cool. I think my favorite love songs are – Kabhi Jo Baadal Barse, Alia Bhatt’s version of Tenu Samjhavaan, Tera Yaar Hoon Main and last but not the least – Teri Mitti.

Question 8 – Which song reminds you of your childhood ?
Answer – Andheri Raat Mein: It’s so funny. Now that I mentioned the song, I remember holding my parents’ hands because I was so scared in the movie. I actually even remember the cinema, in vivid details.

Question 9 – Which song reminds you of your college days ?
Answer – Pehla Nasha, Dil Me Ho, Pal Pal Dil Ke Pas, Dil Toh Hai Dil Is Dil Ka Kya Karein. Yeah, it definitely seems like I was thinking about love a lot those days.

Question 10 – Since it’s the monsoon season, which is your favorite rain song ?
Answer – Tip Tip Barsa Paani

Question 11 – What’s the difference when you’re performing live versus when you’re recording in the studio ?
Answer – I started on the stage when I was 12. I play the piano. I played for Asha Bhosle for 6 years. There is a different energy performing live because of the audience and the applause. I actually really enjoy it. Sitting in a studio, it becomes work.

Question 12 – What songs have you recorded in the shortest time ?
Answer – She Move It Like took us 1.5 hours.
Teri Mitti: ½ an hour. I think that’s a record!

Question 13 – How do you feel when a song becomes a hit? How do you celebrate ?
Answer – I genuinely don’t feel anything within myself. I don’t expect much fame, so I obviously appreciate all that I have. I am happy obviously. But I have always focused on what’s next. Looking to find something new – trying to do something of my own to inspire the new generation. I’ve always wanted to do my own thing.

Question 14 – Tell us about your journey with Paagal ?
Answer – Badshah just one day said I wanted to work on project. He wanted to make a single and he came with one small thought, one word actually – Paagal. He asked me to make a groove and then he worked on the lyrics. That’s how we usually go about making songs together. We meet after we have some basic structure and then we start working. We add bass to it and then begins the long search for the sounds for the riff or hook as it is commonly known. For Paagal, we found a tune very easily. We always focus on adding a killer drop. It took us a long time to balance the bass al the music before the drop. It was quite difficult. But sometimes, it can take 1.5-2 hours to work on the structure, but sometimes the entire song can be done in that much time.

Question 15- What’s your creative process ?
Answer – It’s actually quite simple. There is a signature melody in every song. I instantly make the theme music. It’s a god gift that this comes naturally to me. Like the hook melody for Paagal, Tera Yaar Hoon Main were all instant. I know the audience will remember the song, but they will always be able to recognize the song with the signature melody. I usually only take 30 minutes for the structure, which I then take out time later to edit.

Back to top button